Georges Lambrechts


Zjors van de Brouwer, de alom geliefde dialectcolumnist van heemkundekring Bilisium, vertelt.

20.00u

Leeszaal

Georges Lambrechts (°Bilzen, 1928), woont in Bekkevoort. Hij studeerde filosofie, theologie en familiale/seksuologische wetenschappen, was een tijdlang leraar oude talen en godsdienst, bekwaamde zich in de psychologie en psychotherapie. Sinds meer dan 10 jaar is hij lid van de Bilzerse Raad van Wijzen en heeft hij een vaste en zeer gesmaakte dialectcolumn in het tijdschrift Bilisium.

Deze dialectcolumns kennen een steeds groeiend succes. Zij worden gretig gelezen, in weerwil van de drempel die het geschreven dialect vaak toch vormt. Hierin blikt Georges terug op zijn jonge jaren, die zich afspeelden in Bilzen iëver-ên-twier de biëk. Hij vertelt wat van die tijd, tussen 1928 en 1946, in zijn geheugen is blijven hangen. “Wae vertélt, dae sjildert z’ne wêrd ên gif ‘m beteekenis. Bilzen hêrlaef waaj ich ’t héb belaef.”

Een ontwapenende terugblik van de uitgeweken Bilzenaar op zijn jeugdjaren, zeg maar vlegeljaren, in hartje Bilzen. Hij kijkt onbevangen terug op zijn wereld van toen, op zijn opvoeding en op de troebele tijden die zijn jonge leven tekenden. En dat allemaal in het sappigste Bilzers sinds Den Trotwaarleeper. Niet te missen!

i.s.m. heemkundekring Bilisium